ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ NASA ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

 

Θοδωρής Τζανέτος: Ο Έλληνας που έφτιαξε το ελικόπτερο της NASA για την ιστορική πτήση στον Άρη

Η «Ευφυΐα» θα σηκωθεί λίγα μέτρα από την επιφάνεια του Άρη, όπου θα παραμείνει για μερικά δευτερόλεπτα βγάζοντας φωτογραφίες

Για τις προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανθρωπότητα από την αποστολή του ρόβερ Perseverance της NASA που βρίσκεται στον πλανήτη Άρη, μίλησε ο Ελληνοαμερικανός αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου Ingenuity, Θοδωρής Τζανέτος.

 

Τα πάντα είναι έτοιμα στη NASA για την πρώτη πτήση του μικρού ελικοπτέρου «Ευφυΐα» (Ingenuity), το οποίο έφτασε στον Άρη τον Φεβρουάριο, προσδεδεμένο στο όχημα «Επιμονή» (Perseverance).


Πρόκειται για μια ιστορική αποστολή, που ανοίγει το δρόμο για την μελλοντική εξερεύνηση του «κόκκινου πλανήτη» και στη NASA τη συγκρίνουν με την πτήση των αδελφών Ράιτ.

 

Η «Ευφυΐα» θα σηκωθεί λίγα μέτρα από την επιφάνεια του Άρη, όπου θα παραμείνει για μερικά δευτερόλεπτα βγάζοντας φωτογραφίες. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις πτήσεις σε διάστημα ενός μηνός και κάθε φορά θα πηγαίνει ψηλότερα και για μεγαλύτερη διάρκεια.

 

«Βασικός στόχος να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη»

 

«Ο βασικός στόχος της “Ευφυΐας” είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση, όπως έκαναν οι αδελφοί Ράιτ με την πρώτη πτήση τους εδώ στη Γη, που άνοιξε το δρόμο και οδήγησε στην αεροναυτική έκρηξη που ακολούθησε. Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο στον Άρη, να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για κάθε μορφή μελλοντικής εξερεύνησης στον Άρη, για μελλοντικές ανθρώπινες εξερευνήσεις. Όλα ξεκινούν με αυτή την πρώτη πτήση, πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι δυνατή αυτή η πτήση, να αποδείξουμε ότι μπορούμε» λέει ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, μιλώντας στην ΕΡΤ.


Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν

Αναφερόμενος στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με αυτό το εγχείρημα δήλωσε πως «είναι ο ίδιος ο Άρης. Η ατμόσφαιρά του είναι πολύ αραιή, έχει το 1% της πυκνότητας της Γης και γι αυτό το ελικόπτερο πρέπει να είναι πολύ πολύ ελαφρύ, 1,8 κιλά είναι ολόκληρο το ελικόπτερο, συνεπώς είναι εξαιρετικά ελαφρύ» Επίσης ανέφερε ότι οι έλικες πρέπει να γυρίζουν πολύ πολύ γρήγορα. «Οι έλικες της «Ευφυΐας» γυρίζουν με 2.500 στροφές το λεπτό, μόνο και μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί από το έδαφος».


NASA/JPL-Caltech

«Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν δυσκολίες μηχανολογικού χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με τις θερμοκρασίες στον Άρη. Ο Άρης είναι ένας εξαιρετικά παγωμένος πλανήτης και γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή το όχημά μας είναι απομονωμένο πρέπει να καταναλώνει την ενέργεια από τις δικές του μπαταρίες για να κρατηθεί ζεστό μέσα στην νύχτα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παγώσει», εξήγησε χαρακτηριστικά



«Το ''μωρό'' είναι τελείως μόνο του»

Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο, η τρίτη δυσκολία έχει να κάνει με την αυτονομία του οχήματος. «Επειδή ο Άρης είναι τόσο μακριά δεν μπορούμε να το τηλεκατευθύνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε έναν άνθρωπο σε ένα σύστημα υπολογιστή στη Γη να βλέπει ποια προβλήματα προκύπτουν και να τα αντιμετωπίζει. Το “μωρό” είναι τελείως μόνο του».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια