ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου: Ζήτησε την «ανανέωση (!) του ελληνικού πληθυσμού με παράνομους μετανάστες» (βίντεο)

 

 ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου: Ζήτησε την «ανανέωση (!) του ελληνικού πληθυσμού με παράνομους μετανάστες» (βίντεο)
Μία απίστευτη δήλωση έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς ζήτησε την «ανανέωση» τoυ ελληνικού πληθυσμού με παράνομους μετανάστες!

Συγκεκριμένα η ΠτΔ μίλησε για το θέμα της ενσωμάτωσης των παράνομων μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ομαλή ένταξη τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας».
Η Κ.Σακελλαροπούλου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank με σκοπό να παρουσιάσει την πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια που αρχίζει για το δημογραφικό, εκεί μάς πληροφόρησε ότι είναι «αναγκαίο να δούμε το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών, ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Η ομαλή ένταξή τους δεν συμβάλλει μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά βοηθά και στην τόσο αναγκαία ανανέωση του πληθυσμιακού δυναμικού της χώρας μας»
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και γερνάει και σημείωσε ότι από το 2011, όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες, η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα φάση, πρωτοφανή στα μεταπολεμικά χρόνια.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανασφάλεια και αβεβαιότητα, που αισθάνονται οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι γυναίκες μπροστά στην απόφαση να δημιουργήσουν οικογένεια και πρόσθεσε ότι το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της πατρίδας μας στην πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης. Mία ανασφάλεια την οποία αισθάνονται οι Έλληνες εξαιτίας των μνημονίων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η ίδια όσο ήταν πρόεδρος στο ΣτΕ τα έβγαλε συνταγματικά!

«Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης πολλοί Έλληνες, ιδίως νέοι, εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η ικμάδα του έθνους αποξηραίνεται. Η γήρανση του πληθυσμού, με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση του προσδόκιμου της ζωής, είναι ολοφάνερη. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί: το 1961 μόλις το 8,3% του πληθυσμού ήταν γηραιότερο των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν νεότερο των 14 ετών.

Το 2020 η σύνθεση του πληθυσμού ήταν εντελώς διαφορετική: το 22,3 % ήταν άνω των 65 ετών, και μόλις το 14,2% κάτω των δεκατεσσάρων. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο δείκτης γήρανσης, ο λόγος δηλαδή του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών, ανέρχεται σήμερα σε 156,2. Ένα στοιχείο πολύ αποθαρρυντικό», δήλωσε.

Περιγράφοντας τη συνθετότητα του δημογραφικού μας προβλήματος τόνισε ότι «δεν είναι ότι οι Έλληνες δεν θέλουν παιδιά, ότι αργούν να ενηλικιωθούν και να αναλάβουν ευθύνες, ότι τους αποτρέπουν οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες. Και μεταπολεμικά ήταν δύσκολες οι συνθήκες. Όμως τότε δεν επικρατούσε το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, αποθάρρυνσης. Τότε υπήρχε ελπίδα. Σήμερα οι νέοι μας φοβούνται το αύριο, δεν το αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, με τη φυσική ορμή της ηλικίας τους. Φοβούνται ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Δεν εμπιστεύονται το οικονομικό σύστημα, ανησυχούν για την κατάσταση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή».

Η «λύση» δηλαδή της ΠτΔ είναι η ταλαιπωρημένη από τα πολλά χρόνια μνημονίων, αλλά και από το lockdown, ελληνική κοινωνία να «ανανεωθεί» από παράνομους μετανάστες που θα θέλουν να έρθουν στη χώρα μας.

Μήπως γι' αυτό ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρήματα από το Βερολίνο για την μονιμοποίηση των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως συζητάει με το Βερολίνο την επιστροφή όσων παράνομων μεταναστών έχουν διαφύγει προς την ΕΕ και τη μονιμοποίηση τους στην Ελλάδα έναντι πληρωμής, μετατρέποντας ουσιαστικά την χώρα σε ένα απέραντο καταυλισμό αλλοδαπών και αλλοιώνοντας μία για πάντα το δημογραφικό προφίλ της.
Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως θα συζητήσει την προσφορά του Βερολίνου για επιστροφή στην Ελλάδα των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στη Γερμανία κι έχουν περάσει από την Ελλάδα, «αν η Γερμανία τους χτίσει σπίτια», επιβεβαιώνοντας και τον μόνιμο χαρακτήρα της εγκατάστασής τους στη χώρα.
Η στιχομυθία μεταξύ του δημοσιογράφου της BILD και του πρωθυπουργού:
Paul Ronzheimer: Την προηγούμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση σας προσέφερε κεφάλαια για να δεχτείτε πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία. Οικονομική βοήθεια. Θα δεχτείτε την προσφορά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν είναι απλώς θέμα επιστροφής προσφύγων που έφτασαν στη Γερμανία περνώντας από την Ελλάδα. Θα ζητήσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν την Ελλάδα και τις άλλες νότιες χώρες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Γερμανία έχει όντως αναλάβει το δικό της μερίδιο.
Paul Ronzheimer: Έγινε μια συγκεκριμένη προσφορά από τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα πληρώσουμε αν η Ελλάδα δεχθεί τους πρόσφυγες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν η Γερμανία μπορέσει να χτίσει σπίτια για τους πρόσφυγες αυτούς, θα συζητήσω βεβαίως την προσφορά. Αλλά δεν μπορώ να προσφέρω στους πρόσφυγες κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω στους Ελληνες πολίτες. Είμαι πολύ ξεκάθαρος ως προς αυτό. Διότι έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κοινωνικής στέγασης στην Ελλάδα.
Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συζητά την μετατροπή της Ελλάδας από κράτος σε ένα απέραντο στρατόπεδο παράνομων μεταναστών ώστε οι χώρες του του Ευρωπαϊκού βορρά να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετανάστευσης.
Επίσης αναρωτιόμαστε ποιες θα είναι αυτές οι εταιρίες που θα πάρουν τα χρήματα από τη Γερμανία για να χτίσουν τα σπίτια των παράνομων μεταναστών. Είμαστε σίγουροι πως δεν θα είναι «ημετέρων» του Μαξίμου.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Ronzheimer: Καλησπέρα, κ. πρωθυπουργέ. Σας ευχαριστώ που μας υποδεχτήκατε εδώ στην όμορφη περιοχή πέριξ της Ακρόπολης. Τι πιστεύετε; Πόσοι Γερμανοί θα ανέβουν φέτος στον βράχο της Ακρόπολης; Πόσους Γερμανούς τουρίστες μπορείτε να υποδεχτείτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε τη χώρα στον τουρισμό. Ήδη το έχουμε κάνει και θέλουμε να το κάνουμε με ασφαλή τρόπο. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός και καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται και με την χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να ταξιδεύει. Γνωρίζω ότι πολλοί Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν, θέλουν να ταξιδέψουν προς το Νότο. Η Ελλάδα πάντα ήταν ένας αγαπημένος προορισμός και τους ενθαρρύνουμε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επισκεφτούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι μόνο η Αθήνα, με την Ακρόπολη και τα άλλα όμορφα σημεία της, αλλά και τα όμορφα νησιά μας. Ελπίζουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη σεζόν σε σχέση με την περσινή.
Λιάνα Σπυροπούλου: Αναφερθήκατε στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Θα είναι έτοιμο στην ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αλλά η Ελλάδα θα είναι έτοιμη από την 1η Ιουνίου. Υπάρχει ακόμα μια καθυστέρηση στην ΕΕ. Θα δημιουργήσει προβλήματα αυτό σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς, αν ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει τώρα, μπορεί να το κάνει. Απλώς, χρειαζόμαστε ή μια βεβαίωση εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ ή βεβαίωση πως έχει ασθενήσει. Ουσιαστικά, λοιπόν, οι ίδιες πληροφορίες που θα ενσωματωθούν στο ψηφιακό πιστοποιητικό, τις ίδιες πληροφορίες ζητάμε κι εμείς τώρα, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε για το ψηφιακό πιστοποιητικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουμε τον τουρισμό.
Paul Ronzheimer: Επομένως η ΕΕ ήταν και πάλι εξαιρετικά αργή. Μετά την αποτυχία στη διαδικασία των εμβολιασμών, τώρα σημειώνεται αποτυχία και σε αυτό το κομμάτι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όχι, δεν το νομίζω. Η ΕΕ καθυστέρησε να χορηγήσει τα εμβόλια, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως, ως μια χώρα μεσαίου μεγέθους, είμαστε χαρούμενοι που η ΕΕ αγόρασε εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διαφορετικά, οι μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενδεχομένως να αγόραζαν όλα τα εμβόλια και να μην άφηναν εμβόλια για εμάς. Επομένως, ναι, η ΕΕ κινείται αργά, μιλάμε για τον συντονισμό 27 κρατών-μελών, το ευρωπαϊκό, ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μου ιδέα (το πρότεινα πριν από τέσσερις μήνες) και θα γίνει πραγματικότητα. Για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αυτή η διαδικασία ήταν γρήγορη.
Paul Ronzheimer: Ας μιλήσουμε για το lockdown στην Ελλάδα. Κλείσατε τη χώρα μετά την τουριστική σεζόν. Και μετά την ανοίξατε, αμέσως πριν την τουριστική σεζόν λες και η πανδημία με θαυματουργό τρόπο δεν υπάρχει όταν είναι εκεί οι τουρίστες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Κλείσαμε τη χώρα πάνω από μια φορά. Την κλείσαμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Είχαμε και πάλι ένα δεύτερο lockdown τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μετά είχαμε ένα τρίτο τον Ιανουάριο. Πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Γερμανία. Ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να χαλαρώσουμε τα μέτρα δεν έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν. Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει μείωση των κρουσμάτων, μείωση στους νοσηλευόμενους, ο καιρός βοηθά και βέβαια υπάρχουν και τα εμβόλια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαλαρώνουμε.
Paul Ronzheimer: Και πάλι όμως ο κόσμος εξεπλάγη πέρυσι, που κλείσατε αμέσως μετά την τουριστική σεζόν. Και συζητούσαν για τους αριθμούς στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να υπήρχαν ίσως ψευδή στατιστικά για τον κορωνοϊό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περιπτωση. Όλα τα στατιστικά ελέγχονται από την ΕΕ. Ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταγραφή όλων των κρουσμάτων. Αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε πιο πολλά κρούσματα το φθινόπωρο σε σχέση με την άνοιξη. Κάναμε περισσότερα τεστ. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν είχαμε το τεστ αντιγόνων την περσινή άνοιξη. Γνωρίζουμε όλοι πως την περσινή άνοιξη δεν υπήρχε ακόμη τότε ξεκάθαρη εικόνα για το πόσα κρούσματα υπήρχαν στην πραγματικότητα. Υπάρχουν όμως τα hard data, τα δεδομένα για τις εισαγωγές και τους θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους και μπορώ να σας πω πως η Ελλάδα σε όλους αυτούς τους δείκτες βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Λιάνα Σπυροπούλου: Πώς θα βιώσει ένας Γερμανός τουρίστας την εμπειρία στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι; Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή υπάρχει απαγόρευση μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, δεν υπάρχει μουσική σε εστιατόρια και μπαρ…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς, έχουμε έναν οδικό χάρτη, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες.
Λιάνα Σπυροπούλου: Από αυτό το Σαββατοκύριακο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι από αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακόμα αναμένουμε από τους εμπειρογνώμονες να μας πουν πότε θα πρέπει να συμβεί αυτό. Υπάρχει ένας απλός λόγος: Όταν ακούγεται μουσική, ο κόσμος μιλάει πιο δυνατά.
Paul Ronzheimer: Πιστεύετε ότι οι Γερμανοί τραγουδάνε πολύ, τραγούδια όπως το Griechischer Wein (Ελληνικό Κρασί) στην ταβέρνα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όλοι τραγουδάμε πολύ το καλοκαίρι. Άλλωστε το κρασί είναι εξίσου απολαυστικό για όλους μας. Αλλά θα έχουμε και πάλι μουσική το καλοκαίρι και αναμένω επίσης πως το ωράριο κυκλοφορίας θα επεκταθεί. Επομένως, θα έλεγα ότι κατά 90% θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι. Όπως βλέπετε, η χώρα είναι ανοιχτή, λειτουργεί κανονικά. Ναι τρώμε έξω και όχι μέσα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην Ελλάδα. Και βέβαια, υπάρχει απεριόριστη πρόσβαση στις παραλίες μας. Στην ψυχαγωγία θα πρέπει να είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί σε σχέση με τα συνηθισμένα, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι μια φανταστική εμπειρία.
Paul Ronzheimer: O υπουργός Υγείας της Γερμανίας Jens Spahn είπε πως τα άτομα που επέστρεψαν από τις διακοπές τους ευθύνονται κυρίως για το δεύτερο κύμα στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως εσείς και άλλες χώρες ευθύνονται για τα κρούσματα Covid-19 στη Γερμανία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είδα τι είπε ο Jens, τον γνωρίζω, τον σέβομαι ιδιαιτέρως. Αλλά κοιτώντας τα κρούσματα στη Γερμανία, παρατήρησα πως σημείωσαν αύξηση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ αργότερα σε σχέση με το τέλος της τουριστικής σεζόν. Αν κοιτάξει κανείς τα κρούσματα στην Ελλάδα, αν κοιτάξει κανείς τα νησιά μας και τους κύριους ταξιδιωτικούς προορισμούς μας, δεν είχαμε ποτέ μεγάλο κύμα είτε στη Ρόδο, είτε στην Κέρκυρα, είτε στην Κρήτη. Τα κρούσματα επικεντρώθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα και την Αθήνα. Επομένως δεν βλέπω κάποιον συσχετισμό με τα ταξίδια. Όλοι γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν ένα τρίτο κύμα και για το λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να λάβουμε μέτρα. Πρόκειται για έναν εποχιακό ιό. Οι εμπειρογνώμονες μας είχαν προειδοποιήσει. Ίσως κάποιοι νόμιζαν ότι ξεμπερδέψαμε μετά το πρώτο κύμα αλλά ξεκάθαρα δεν είχαμε τελειώσει. Αλλά νομίζω πως τώρα που έχουμε στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολίου, έχουμε δει την αρχή του τέλους.
Λιάνα Σπυροπούλου: Μιας και συζητάμε για τα νησιά, σε κάποια δημοφιλή νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα σε σχέση με τους επιθυμητούς στόχους της κυβέρνησης. Πώς θα προστατέψετε τους ντόπιους, τους τουρίστες; Και τι θα συμβεί αν προκύψει κάποιο πρόβλημα εκεί; Θα επιβάλετε κάποιο τοπικό lockdown;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να σας πω πως λάβαμε την απόφαση να εμβολιάσουμε πλήρως τα νησιά μας νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Και οι Γερμανοί τουρίστες θα πρέπει να το γνωρίζουν. Ξεκινήσαμε με τα μικρότερα νησιά και τώρα κινούμαστε προς τα μεγαλύτερα νησιά. Επομένως τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους τους πολίτες άνω των 18. Επίσης χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της J&J, που είναι μονοδοσικό εμβόλιο, για να είμαστε και πιο ταχείς στη διαδικασία εμβολιασμού στα νησιά. Είναι αλήθεια πως κάποια νησιά δεν τα πάνε τόσο καλά όσο άλλα. Αλλά, καθώς είμαστε πολύ διαφανείς με τα δεδομένα μας είπαμε στους κατοίκους σε αυτά τα νησιά: «θέλουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών» και είμαι σίγουρος πως αυτό θα συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Επομένως, δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό. Αλλά οι Γερμανοί τουρίστες που θα επισκεφτούν τα νησιά μας θα πρέπει να ξέρουν ότι έχουμε αποφασίσει να εμβολιάσουμε τα νησιά νωρίτερα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Άρα τα νησιά θα βρίσκονται μπροστά από την ηπειρωτική χώρα σε ό,τι αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Paul Ronzheimer: Αναμένετε ανοσία της αγέλης ως την κορύφωση της τουριστικής κίνησης (high season) τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναμένω να συμβεί αυτό. Αν κοιτάξει κανείς τον ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα, εμβολιάζουμε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους την ημέρα, κάτι που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού ανά ημέρα. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αποτελεσματικά. Τώρα ανοίγουμε και στις μικρότερες ηλικίες. Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι νεότεροι είναι πιο ευάλωτοι στο να μολυνθούν με τον ιό, αλλά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι εισαγωγές μειώθηκαν γρήγορα.
Paul Ronzheimer: Αλλά ποιο είναι το ποσοστό που απαιτείται για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί; Χωρίς μάσκες στα νησιά, στα πλοία, ελεύθερος χορός, μεγάλα πάρτι; Πότε θα συμβεί αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείχνετε να έχετε μεγάλο ενδιαφέρον γι' αυτό και το κατανοώ πλήρως, αλλά είπα στον κόσμο, πριν από έναν μήνα, όταν τα πράγματα ακόμα δεν ήταν τόσο καλά, ότι σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και είναι όντως. Μπορώ να σας πω τώρα ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την high season, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.
Paul Ronzheimer: Και τι θα γίνει με τις μάσκες; Θα τις φοράμε όλο το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, το επόμενο έτος;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά τη βγάζεις.
Paul Ronzheimer: Ο πιο περίεργος κανόνας κατά τη γνώμη μου εδώ στην Ελλάδα (είμαι εδώ για κάποιες μέρες) είναι ότι μπορείς να επιβιβαστείς στο ταξί μόνο με ένα ακόμη άτομο, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είναι επικίνδυνο να κάθεσαι στο τραπέζι με έξι άτομα, ενώ στο ταξί δεν επιτρέπεται (να είναι πάνω από δύο);
Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερη. Και το ταξί είναι ένα πολύ κλειστό μέρος. Δεν τα εφηύραμε εμείς αυτά. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Πιστεύω πως έχουμε πολύ ικανούς εμπειρογνώμονες, όπως και εσείς, το Ινστιτούτο Robert Koch στη Γερμανία. Οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Το γνωρίζετε. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά από ένα σημείο πάντα ακολουθήσαμε τις συστάσεις των ειδικών και αναμένω πως τα μέτρα θα χαλαρώσουν καθώς θα επιταχύνεται ο εμβολιασμός. Πλησιάζουμε στην ανοσία της αγέλης.
Paul Ronzheimer: Έχετε κάποια ημερομηνία για το πότε θα συμβεί αυτό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, στην αρχή της εβδομάδας φτάσαμε στον ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών. Κάναμε 5 εκατομμύρια εμβόλια σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων. Επομένως αν

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ. 










BLOGGER ΠΕΡΣΕΦΒΝΗ

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ 

ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια