“Η Ελλάδα είναι σύμμαχος, Ισότιμος εταίρος ή πελάτης προς άγρια εκμετάλλευση”;
“Η Ελλάδα είναι σύμμαχος, Ισότιμος εταίρος ή πελάτης προς άγρια εκμετάλλευση”;
Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και οδεύει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της αμερικανικής Γερουσίας, διαμορφώνει, πολιτικές, διπλωματικές και εξοπλιστικές ή αμυντικο-βιομηχανικές προτεραιότητες.
Προωθεί, την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη δημιουργία νέου στρατηγικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην ναυτική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη, ότι είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας!! Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο ζητά και την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα, τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα. Και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και η αναβαθμισμένη αμυντική ελληνοαμερικανική συμφωνία, διαμορφώνουν ένα δυναμικό πεδίο σημαντικών πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων, αλλά και στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Εν. Δυνάμεων. Μάλιστα σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Aviation Week, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μέχρι το 2030, 12 αεροσκάφη F-35. Τα 4 το 2029 και 8 το 2030. Το κάθε αμερικανικό αεροσκάφος με πλήρη επιχειρησιακό φόρτο κοστίζει περίπου 100 εκατομ. δολάρια.
Σε συμμαχικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμμαχίας , στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όλα είναι έτοιμα προκειμένου να υποδεχτεί, στα μέσα Ιουλίου, το πρώτο γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Η χώρα μας έχει παραγγείλει 18 Rafale τα 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια κόστους 3 δισεκ. ευρώ με την υποχρέωση να είναι εφοδιασμένα και με πυραύλους Meteor.
Στο Ναυτικό, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη «μάχη» για την ναυπήγηση καινούργιων φρεγατών, αλλά και εκσυγχρονισμού παλαιότερων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε στο ΥΠ.ΕΘ. ΑΜ., η παρουσίαση των προτάσεων για την ναυπήγηση των Φρεγατών, από την Βρετανική αντιπροσωπεία. Μετά τη συνάντηση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Ναύαρχο Tony Radakin CB ADC, σειρά είχαν οι επαφές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την συμμετοχή του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, που συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχηγό του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι συνομιλίες αφορούσαν την πρόταση των Βρετανών για τις φρεγάτες που θα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται να ναυπηγήσουν για λογαριασμό της Ελλάδας 4 νέες φρεγάτες Arrowhead 140 που ήδη ναυπηγούνται για το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Η βρετανική πρόταση επίσης περιλαμβάνει την παραχώρηση δύο φρεγατών Type 23 από τα αποθέματα του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 5 δισεκ. ευρώ.Επίσης, σε συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχουμε παραλάβει ένα ισραηλινό ολοκληρωμένο σύστημα
συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΝ.Κ.Επιχ.. (πρόκειται για Μη Επανδρ.Αφος) . Σε προγραμματισμένη επίσκεψη του σε Μονάδες υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος επισκέφθηκε το κλιμάκιο της νεοσυσταθείσας και στο ΓΕΕΘΑ υπαγομένης μέσω του ΓΕΑ Διακλαδικής Μονάδος Medium Altitude – Long Endurance UAV (MALE UAV), από την οποία επιχειρεί το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) HERON 1 που αποκτήθηκε πρόσφατα από το Ισραήλ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε, για τις δυνατότητες του συστήματος, ως προς τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR) και την μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time) στο ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ. Το σύστημα HERON εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2021 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η στρατιωτική ηγεσία σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), εκτίμησε, ότι μια σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ο μεγάλος αριθμός των τουρκικών UCAVs και των φονικών αυτόνομων όπλων καταστροφής των Slaughterbots που διαθέτει η Τουρκία. Τα τουρκικά UCAVs και Slaughterbots έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά από πολεμικές συρράξεις, όπως Συρία και Λιβύη, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλάζοντας την διαφαινόμενη έκβαση των επιχειρήσεων του πεδίου μάχης.
Πάντως, ΟΛΑ αυτά, τα δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα, μάλλον δυσβάσταχτα για την ελληνική οικονομία, που προορίζονται για τις Ελληνικές Ε.Δ., ασφαλώς , ικανοποιούν και συμμαχικές επιχειρησιακές ανάγκες ή μάλλον πρωτίστως συμμαχικές ανάγκες και επικουρικώς Εθνικές αμυντικές ανάγκες. Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι: τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ταυτίζονται πάντα και απολύτως με τα συμμαχικά πολυεπίπεδα συμφέροντα, είτε στο Αιγαίο, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Αν. Μεσόγειο ή είναι διαμετρικά αντίθετα σε συγκεκριμένες και ανομολόγητες, από την ελληνική πολιτική ηγεσία, περιπτώσεις; Ένα ερώτημα , που το αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια Τουρκία, που όμως, είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και πολύτιμος σύμμαχος της Δύσης, έστω με προβληματική, κατά περιόδους, συμπεριφορά. (σ.σ. Δύο ερωτήματα, το πρώτο στην εισαγωγή και το ακροτελεύτιο… απαιτούν ωστόσο, ΜΙΑ μονοσήμαντη απάντηση….) Militaire.gr Χ.Καπούτση
14.0 ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
14.1. Πάγια θέση της Πολιτείας είναι ότι για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος για πόλεμο.
14.2. Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας παράγοντες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου του Ελληνικού Έθνους.
14.3. Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν και στους τρεις κλάδους τους και στον στρατό ξηράς και στο ναυτικό και στην αεροπορία με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των ανωτέρων οπλικών συστημάτων σε κατασκευαστικές μονάδες αμιγώς ελληνικές.
14.4. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα σύνορα, τόσο στην Ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά. Όλες οι περιοχές θα επανδρωθούν με υπερσύγχρονες μονάδες παρακολούθησης και άμεσης παρέμβασης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.
14.5. Ιδιαίτερη φροντίδα θα τηρηθεί για τη σίτιση και διαμονή στα στρατόπεδα. Θα τηρούνται υψηλές προδιαγραφές διαβίωσης γιατί οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύτιμες για την πολιτεία.
14.6. Τα κέντρα εκπαίδευσης και εξάσκησης θα είναι υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και θα ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα εξάσκησης και ετοιμότητας άμεσης ανάγκης στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.
14.7. Θα αξιοποιηθεί διεθνώς κάθε δυνατή συνεργασία, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Θα δοθεί προτεραιότητα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών ΣΕΛΙΔΑ 28 από 40 Ελλήνων επιστημόνων και εφευρετών, που είναι προσαρμοσμένες στην γεωγραφική μορφολογία του Ελληνικού χώρου.
14.8. Θα σταματήσει η διαρροή των καινοτόμων αυτών εφευρέσεων προς ξένα προς το ελληνικό κράτος κέντρα εφαρμογής και θα εφαρμόζονται και εξελίσσονται μόνο από ελληνικά εργοστάσια σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις.
14.9. Με απόλυτο σεβασμό η Πολιτεία έναντι αυτών που υπηρετούν το μέγιστο καθήκον της ασφάλειας της χώρας μας, τους διασφαλίζει ώστε να μην έχουν καμία αναστολή και εμπόδιο στην εκτέλεση του καθήκοντός τους.
14.10. Η Πολιτεία θα τους εξασφαλίσει μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, ώστε απερίσπαστοι να εκτελούν το χρέος τους προς την πατρίδα.
14.11. Η γνώση τους και εμπειρία τους είναι χρήσιμη και απαραίτητη και ως τέτοια πρέπει να μεταφέρεται στους νεότερους αξιωματικούς υπαξιωματικούς και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων.
14.12. Η εκπαίδευση όλων των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις θα είναι ύψιστης ποιότητος, καθώς επίσης θα γίνει αναβάθμιση σε όλες τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων με απόλυτο σεβασμό για το έργο που έχουν αναλάβει.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΟΛΩΝ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΦΟΡΕΑ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΙΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια